ang värdegrundsläxan Fula ord

Hej!

Jag har förstått att värdegrundsläxan som lämnades ut i fredags väckt känslor.  jag kan förstå att det känns fel att barnen ska behöva skriva ner de ord vi egentligen inte vill att de använder. En tanke med läxan är att ni som föräldrar också skulle få ta del av vad och vart de möter ett språkbruk som vi inte vill tolerera, det är vårt gemensamma ansvar att ta tag i detta! Hur vi ska mötas med detta, är kanske att ni som läxan var tänkt samtalar och skriver upp ord som inte är så trevliga att behöva höra, och att vi sedan i skolan samtalar om hur de tror att dessa ord har uppkommit, varför är det så många av orden som kommer ifrån andra språk, varför är det så spännande för en del att använda dem. Vi måste också tänka på att inte skuldbelägga barnen utan våga möta och resonera.

Jag har hittat en kort film som heter ”Kista full med ord” Mumintrollet som jag tänker inleda med.

Vi på Galaxskolan har bestämt att vi ska ha ”nolltolerans” vad gäller fula ord, för att få bukt på det tror vi på att bemöta och berika språket i stället.

Mvh

Britt-Marie

0 svar på ”ang värdegrundsläxan Fula ord”

 1. Jag tror detta är ett bra sätt att angripa ett problem. För det är ett problem. Även om alla barn inte använder orden så hör alla elever opassande orde och gester dagligen tyvärr. Om en kompis stoppar en kompis från att säga fula ord tror jag det tar/ hjälper mer än om en vuxen säger det.
  Vad kan man använda för andra ord? Vi måste hjälpas åt att berika barnen med bra alternativa ord!
  Vad säger jag som vuxen när jag blir arg? Osv…

 2. Jag tror att det är ett jättebra sätt för barnen att förstå och att lära sig att vissa ord låter man bli att säga. Många av orden dom får höra är ord som andra i deras omgivning använder dagligen.

 3. Vad är fula ord??? Hur kan jag som förälder veta att detta är ett fult ord men andra kan tycka annorlunda? Vilka faktorer spelar roll? Nationalitet, omgivningen, miljön?
  Ett exempel: En kollega till mig kallar sina barnbarn för skitungar och det säger hon när hon gosar med barnen. Hur skulle min 9 åriga son reagera om jag sa skitunge till honom? Tydligen är det inget fult ord men jag skulle inte välja det ordet för att gosa med min 9 åring? KULTUR
  Jag kan stoppa mina barn och reagera starkt om jag hör dem säga fula ord hemma men tyvärr kan jag inte kontrollera dem på samma sätt när de inte är i min omgivning… Är det grupptryck bland kompisar som gör att de vill visa en tuff sida? Eller vad är det frågan om? OMGIVNINGEN
  Fula ord kan man höra överallt idag: sociala medier, TV, spel, lekar. Här kan jag också kontrollera mina barn när de är i min omgivning. Vad gäller tex spel med kompisar online så anpassar sig barnen och ”skapar” ett nytt språk som bara de sinsemellan förstår. MILJÖN
  Det går inte att komma ifrån att höra eller säga fula ord… Man får helt enkelt jobba med detta och ge det tid. Prata och diskutera samt fråga barnen hur de skulle reagera om de varit i en situation där någon säger fula ord till dem och när de säger fula ord till någon.
  Behöver ni support i skolan så ställer jag gärna upp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *