ang värdegrundsläxan Fula ord

Hej!

Jag har förstått att värdegrundsläxan som lämnades ut i fredags väckt känslor.  jag kan förstå att det känns fel att barnen ska behöva skriva ner de ord vi egentligen inte vill att de använder. En tanke med läxan är att ni som föräldrar också skulle få ta del av vad och vart de möter ett språkbruk som vi inte vill tolerera, det är vårt gemensamma ansvar att ta tag i detta! Hur vi ska mötas med detta, är kanske att ni som läxan var tänkt samtalar och skriver upp ord som inte är så trevliga att behöva höra, och att vi sedan i skolan samtalar om hur de tror att dessa ord har uppkommit, varför är det så många av orden som kommer ifrån andra språk, varför är det så spännande för en del att använda dem. Vi måste också tänka på att inte skuldbelägga barnen utan våga möta och resonera.

Jag har hittat en kort film som heter ”Kista full med ord” Mumintrollet som jag tänker inleda med.

Vi på Galaxskolan har bestämt att vi ska ha ”nolltolerans” vad gäller fula ord, för att få bukt på det tror vi på att bemöta och berika språket i stället.

Mvh

Britt-Marie

2 svar på ”ang värdegrundsläxan Fula ord”

  1. Jag tror detta är ett bra sätt att angripa ett problem. För det är ett problem. Även om alla barn inte använder orden så hör alla elever opassande orde och gester dagligen tyvärr. Om en kompis stoppar en kompis från att säga fula ord tror jag det tar/ hjälper mer än om en vuxen säger det.
    Vad kan man använda för andra ord? Vi måste hjälpas åt att berika barnen med bra alternativa ord!
    Vad säger jag som vuxen när jag blir arg? Osv…

  2. Jag tror att det är ett jättebra sätt för barnen att förstå och att lära sig att vissa ord låter man bli att säga. Många av orden dom får höra är ord som andra i deras omgivning använder dagligen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *